OmgevingConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Stilzwijgende weigeringsbeslissing toch niet zo stilzwijgend

De Raad van State heeft de Raad voor Vergunningsbetwistingen (RvVb) teruggefloten aan de hand van een opmerkelijk arrest. Waar de RvVb standaard de vernietiging uitspreekt van stilzwijgende weigeringsbeslissingen in graad van beroep omwille van het ontbreken van een motivering, stelt de Raad van State nu vast dat een annulatieberoep tegen een stilzwijgende weigeringsbeslissing toch een beoordeling ten gronde moet nemen. De beslissing in eerste aanleg ‘herleeft’ namelijk indien het administratief beroepschrift stilzwijgend wordt afgewezen. Meer zelfs, de Raad van State oordeelt dat de motivering van een college van burgemeester en schepenen als vergunningverlenende overheid in eerste aanleg, doorwerkt in graad van beroep en de deputatie deze eenvoudig “tot de hare” maakt in het geval van een stilzwijgende weigeringsbeslissing. Het geeft op die manier meer slagkracht voor lokale besturen.

OmgevingConnect-expert Robin Verbeke duidt (de impact van) dit bijzondere arrest in deze bijdrage (exclusief voor abonnees OmgevingConnect).

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...